157 ore masuk isle di Sabah lepas Ustaz Ebit Lew ata bantue

Post 349: 157 ore masuk isle di Sabah lepas Ustaz Ebit Lew ata bantue

Ustaz Ebit Lew semale dale satu posting dio dale facebook rasmi Ebit Lew mengucapke raso syukur selepas 157 ore ngucap 2 kalimah syahadah selepas sek dio buat misi bantue sano. Kejadie berlaku di Pulau Tatagan Semporna dimana situ dihuni oleh suku Bajau Laut. Ustaz Ebit gi sano atas tujue misi menghantar bekale makane.

Dale postingnya, dio beraso sedih tengok puok-puok tu hidup susoh, hidup atas boat nga pondok kecik yah di laut. Anok-anok pun banyok tok buh namo kalo umur kure setahun sebab banyak kes anok kecik meninggal tok de umur lebih setahun.

Sek-sek dio bertanyo Ustaz pasal tuhe. Selepas Ustaz menceritake pasal Islam, ia menarik minat puok-puok ini untuk menerima Islam tanpa paksaan. Ustaz Ebit Lew juga memanjatkan kesyukuran diatas perkara hak berlaku ini.

Posting asal:
” Ya Allah menangis saya hari ini gembira. Seramai 157 orang mengucap syahadah. Satu kampung memeluk Islam petang ini. Semuanya dengan rela tanpa paksaan memeluk Islam. Dari suku Bajau Laut atau gipsi laut.. Pulau Tatagan Semporna. Mereka tinggal dalam bot atau pondok kecil atas laut.
Saya ke sana untuk beri bantuan. Dengar mereka susah dan putus bekalan makanan. Mereka susah sangat. Bajau laut kumpulan manusia tanpa negara. Tengok anak kecil terus menangis. Berebut-rebut datang dekat saya. Mereka beri nama anak selepas setahun kerana risiko kematian tinggi untuk anak bawah setahun.
Tiba-tiba ramai tanya saya siapa tuhan. Tuhan tu apa. Saya terus sebak. Saya dengan penterjemah tanya pernah tak sesiapa terangkan tentang agama. Mereka jawab tiada. Kami tak tahu. Tolong bagitahu kami. Saya terus sebak. Saya kumpulkan semua dikeliling bot tadi.
Mereka semua terus percaya. Saya ajar mereka syahadah. Inilah hari paling sedih gembira dalam hidup saya. Terima kasih Allah. Saya akan terus bantu makanan untuk seluruh kampung atas laut ini. Saya tengah urus untuk bina sekolah. Tengah cari guru ustaz untuk mengajar mereka. Ya Allah bantulah mudahkanlah diriku untuk pastikan anak-anak ini menjadi manusia berguna.”

” Satu-satunya Berita dalam Bahasa Kelate di Internet ” – Teke sini la boh, bui like ko page anok negeri

Sumber: Facebook Rasmi Ustaz Ebit Lew

  1. Kupasan ini dibuat berdasarkan sumber media luar negara/ dalam negara yang diiktiraf. Pihak kami tidak bertanggungjawab atas pemahaman dan tafsiran individu lain yang membacanya. Sumber dan tarikh disediakan untuk memudahkan warganet merujuk sumber asal.
  2. Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih

Leave a Comment