Sat. Sep 24th, 2022

  1. Lela

Dipanggil “swivel gun” dalam bahasa Inggeris ini adalah sejenis meriam yang lebih kecil daripada meriam biasa yang dibuat daripada tembaga dan ada macam-macam saiz. Ia meriam mudah alih yang boleh digunakan di atas gajah dan perahu.

  1. Meriam

Meriam besar untuk pertempuran jarak jauh ini biasanya diletakkan di atas tembok-tembok kota. Orang Melayu Pattani hebat dengan meriam-meriamnya yang bersaiz besar dan digeruni musuh iaitu Siam selama lebih 200 tahun.

Apabila Siam memenangi Pattani, meriam besar Sri Patani dan Sri Nagara dirampas dan dibawa ke Siam. Hanya Sri Patani saja sampai ke Siam kerana Sri Nagara tenggelam di lautan. Sekarang ia diletakkan di hadapan pejabat Kementerian Pertahanan di Bangkok, Thailand.

  1. Rentaka

Ia bentuk macam lela tapi dibuat daripada besi. Ia mudah alih, ringan dan lebih kecil daripada lela. Ia biasa diukir dengan simbol Melayu iaitu pucuk rebung (macam tiga segi). Ia disebut Lantakas dalam bahasa Inggeris kerana gabungan lela dan rentaka. Ia sering digunakan oleh orang Brunei, Moro, dan Sulu. Rentaka juga mempunyai ukiran di atas badan hingga ke muncung laras.

  1. Istinggar

Ini adalah moyang kepada senapang patah moden di mana ia mempunyai kancing (locks). Istinggar (musket) turut dipanggil Senapang Kancing Sumbu (matchlock). Istinggar ini amat berat dan panjang. Ia mempunyai ruang silinder kosong untuk ubat bedil.

  1. Pemuras

Pemuras (blunderbuss) adalah sejenis senapang yang mempunyai ukuran lebih pendek daripada istinggar. Jika dibandingkan dengan masa kini, boleh dikatakan ia adalah moyang kepada shot gun.

Dulu ia biasa digunakan dalam kapal untuk jarak dekat dan menggunakan kancing Eropah. Hujung pemuras biasanya diukir seperti mulut harimau atau ular. Disitulah dimasukkan ubat bedil iaitu peluru timah hitam.

 

  1. Terakol

Pistol tangan yang lebih pendek dipanggil terakol atau tarkol (dalam bahasa Turki) ini agak popular dalam kalangan lanun-lanun dan pedagang-pedagang laut Melayu. Ia adalah senjata api ringan yang dikecilkan daripada pemuras.

Ia adalah moyang kepada pistol masa kini boleh digunakan untuk bertempur dengan laju di depan musuh. Ia menggunakan teknologi kancing roda (wheel lock) tanpa perlu serbuk bedil dibakar menggunakan fius. Kemudian digantikan dengan teknologi kancing batu api (flintlock)

Thenang My

By Thenangmy

Thenangmy adalah blog bagi jenama Thenang.co. Dimana kami disini mengupaskan cerita-cerita yang rare bagi pembaca semua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *