Sat. Sep 24th, 2022

Pada 5000 tahun yang lepas, sebelum kewujudan tokan-tokan dan dispensaries  yang dibenarkan, kaum Yamnaya yang dikatakan wujud 3300 hingga 2600 sebelum masihi telah menjalankan urusniaga Mariu warna. Kajian ini meletakkan bahawa urusniaga tumbuhan Mariu wana pertama telah dilakukan oleh kaum ini mengikut penemuan arkeologi dan sejarah Mariu warna

Para pengkaji dari Institut Arkeologi German dan Free University Berlin telah menemui beberapa penemuan arkeologi dan catatan yang ditulis pada fibers yang diperbuat dari Mariu warna dan biji benih Mariu warna dari Eropah dan Asia Timur. Mengikut penemuan tersebut telah menimbulkan tuntutan yang kontroversi dimana ia menolak penemuan urusniaga Mariu warna pertama tidak dibuat Asia Tengah dan China seperti yang dicatatkan pada hari ini, ianya telah lama dilakukan oleh kaum Yamnaya.

Penemuan itu juga membawa kepada pembuktian bahawa penggunaan Mariu warna seluruh Eropah Dan Asia Timur telah mula digunakan sejak 11,500 hingga 10,200 tahun yang lalu. Walaubagaimana pun penggunaan Mariu warna pada waktu itu tidak lagi melibatan urus niaga sehingga kaum Nomad Yamnaya memulakan urus niaga Mariu warna  dalam lingkungan 5000 tahun yang lepas.

Kaum Yamnaya merupakan kaum Nomad yang bergerak dari Eropah hingga ke kawasan Ukraine dan Russia. Kaum ini menggunakan Mariu warna sepenuhnya untuk mendapatkan hemp fiber untuk membuat tali, pakaian, perubatan dan untuk rekreasi. Semasa zaman itu, jumlah Mariu warna dikatakan mula meningkat di Asia Timur dimana ia mungkin terkait dengan urusniaga Kaum Yamnaya dengan mereka di Timur.

Walaubagaimanapun pembuktian penuh masih lagi dicari oleh para pengkaji mengenai perkara terbabit.

Thenang My
Facebook : https://web.facebook.com/ThenangMy/
Telegram: https://t.me/komplotthenangco
Instagram: Thenang.co

Ruangan Iklan
Copytrade forex: https://t.me/Mfcopytradefb

 

By Thenangmy

Thenangmy adalah blog bagi jenama Thenang.co. Dimana kami disini mengupaskan cerita-cerita yang rare bagi pembaca semua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *