Kementerian membuat keputusan untuk melanjutkan tempoh rayuan BPN sehingga 31 Mei.

Post 296: Kementerian membuat keputusan untuk melanjutkan tempoh rayuan BPN sehingga 31 Mei.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz, berkata terdapat beberapa isu yang berbangkit seperti ada pemohon yang gagal layak disebabkan pelbagai faktor berdasarkan kepada proses semak silang antara 10 agensi terbabit. Kementerian Kewangan menerima pandangan terdapat kemungkinan bahawa golongan yang benar-benar layak, tercicir daripada menerima Bantuan Prihatin Nasional (BPN). Sehubungan itu, kementerian membuat keputusan untuk melanjutkan tempoh rayuan BPN sehingga 31 Mei.

Sebagai contoh, beliau berkata ada yang kehilangan pekerjaan tahun ini disebabkan COVID-19 dan status terkini tidak dirakam di dalam pangkalan data.

Ada data pasangan yang belum dikemaskini. Ada juga yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atau pengarah syarikat tetapi syarikat berstatus tidak aktif, tiada pendapatan dan sebagainya. Kami tidak janji semua rayuan boleh diluluskan, tetapi mana-mana rayuan yang memenuhi syarat dan munasabah, dengan bukti dokumen yang berkaitan, boleh diluluskan.

Tengku Zafrul berkata, sebelum ini sebanyak 2.3 juta permohonan baharu dan rayuan BPN diluluskan selepas melalui proses semak silang oleh 10 agensi kerajaan. Secara keseluruhannya, beliau berkata sehingga 10 Mei lalu, seramai 10.6 juta rakyat Malaysia menerima BPN. Dengan peruntukan sebanyak RM11 bilion, iaitu tambahan RM1 billion daripada peruntukan asal RM10 bilion, komitmen kerajaan untuk membantu rakyat memang tidak berbelah bahagi.

Beliau berkata demikian menerusi perkongsian laporan kelima pencapaian pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) yang disiarkan secara langsung di akaun Facebook rasminya, hari ini.

Beliau berkata, antara 4 hingga 10 Mei lalu, bayaran Fasa Kedua sudah bermula membabitkan 5.79 juta penerima dengan jumlah RM2.63 bilion. Ini dianggarkan akan membabitkan 800,000 penerima dengan peruntukan RM300 juta. Bayaran Fasa Kedua akan diteruskan pada minggu ini. Bagi mereka yang tiada akaun bank atau berstatus Gagal Kredit, penerimaan bayaran secara tunai akan boleh dibuat daripada Bank Simpanan Nasional (BSN) mulai 14 Mei.

Tengku Zafrul berkata, daripada 8.3 juta penerima yang telah diluluskan, pencapaian pembayaran Fasa Pertama adalah pada kadar 96 peratus manakala Fasa Kedua yang sedang berjalan ini di tahap 49 peratus.

Sumber: Berita Harian 12 Mei 2020

  1. Kupasan ini dibuat berdasarkan sumber media luar negara/ dalam negara yang diiktiraf. Pihak kami tidak bertanggungjawab atas pemahaman dan tafsiran individu lain yang membacanya. Sumber dan tarikh disediakan untuk memudahkan warganet merujuk sumber asal.
  2. Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih

Leave a Comment