Tue. Sep 20th, 2022

Penjelasan daripada Prof. Jeremy Tuttle di Jabatan Neurosains, University Health Virginia mengenai perihal ini adalah, “Apabila anda menggunakan mata anda untuk melihat dan tidak menangis, saluran darah yang ditugaskan untuk menyampaikan oksigen dan nutrien ke tisu-tisu tersebut tidak melebar dan hampir tidak dapat dilihat.”

Walaupun anda menangis, kelenjar lakrimal yang dekat dengan mata anda akan mengeluarkan rembesan. Kelenjar ini biasanya berfungsi untuk membantu menjaga kelembapan mata anda. Tetapi apabila tangisan diperlukan, saluran darah yang berhubung dengan kelenjar akan melebar untuk membekalkannya ketika mengalami overdrive, dan kita akan mula melihat kemerahan pada mata atau mata merah.

Ketika anda menangis, cairan yang mengeluarkan air mata harus datang dari bekalan darah ke kelenjar. Oleh itu, ketika anda menangis, saluran darah ke kelenjar harus melebar untuk menyediakan cairan air mata yang mencukupi. Selain itu, jika tangisan cukup kuat, saluran darah di permukaan mata juga akan melebar.

Thenang My

By Thenangmy

Thenangmy adalah blog bagi jenama Thenang.co. Dimana kami disini mengupaskan cerita-cerita yang rare bagi pembaca semua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *