Sat. Sep 24th, 2022

Babylonia adalah sebuah negeri di Mesopotamia kuno. Kota Babylon, yang runtuhannya terletak di Iraq sekarang, didirikan lebih dari 4.000 tahun yang lalu sebagai kota pelabuhan kecil di Sungai Euphrates. Ia berkembang menjadi salah satu bandar terbesar di dunia kuno di bawah pemerintahan Hammurabi. Beberapa abad kemudian, barisan raja baru membentuk Kerajaan Neo-Babilonia yang membentang dari Teluk Parsi hingga ke Laut Mediterranean.

Kota Babylon terletak di sepanjang Sungai Eufrat di Iraq sekarang, kira-kira 50 batu di selatan Baghdad. Ia didirikan sekitar tahun 2300 SM. oleh orang-orang berbahasa Akkadian kuno di Mesopotamia selatan. Babylon menjadi kekuatan ketenteraan utama di bawah raja Amori Hammurabi , yang memerintah dari tahun 1792 hingga 1750 SM. Setelah Hammurabi menakluki negara-negara kota jiran, dia membawa sebagian besar Mesopotamia selatan dan tengah di bawah pemerintahan Babilonia yang disatukan, mewujudkan sebuah kerajaan yang disebut Babylonia.

Ramai yang tidak mengetahui kisah disebalik pembinaan menara babel ini sebenarnya mempunyai hubung kait dengan dengan kehidupan manusia pada zaman sekarang ini.Menara Babel dibina oleh Raja Namrud atau nama penuhnya Namrud bin Kush bin Ham bin Nuh dan beliau adalah cicit kepada Nabi Nuh.Raja Namrud merupakan seorang raja yang memerintah selama 400 tahun di sebuah empayar selepas peristiwa banjir besar paza zaman nabi Nuh dan kawasan jajahan beliau termasuk Babylon dan kawasan Mesopotamia yang mana berpusat di sebuah tempat bernama Shinar.

Raja Namrud menerapkan corak pemerintah secara kuku besi dan semasa pemerintahan tersebut beliau ingin mengubah ketakwaan rakyat pada tuhan kepada pengaharapan sepenuhnya kepada kekuasaan beliau.Semasa pemerintahan kuku besi dijalankan semua rakyat jelata tunduk dan mengikuti segala kehendaknya dan rakyat pada ketika itu tidak lagi berani untuk menunjukkan ketakwaan kepada tuhan berdasarkan kepada arahan Raja Namrud.

Pembinaan menara Babel merupakan simbol kepada keangkuhan dan kesombongan manusia terhadap tuhan. Raja Namrud memerintahkan supaya satu menara yang tinggi yang mencapai tempat bersemayam tuhan (God’s throne/ arasy ALLAH) dibina dan pembinaan menara tersebut mengambil masa selama 43 tahun dan ini adalah pencapaian mengagumkan bagi manusia pada ketika itu.

Dakwaan di dalam Injil mengenai sejarah menara Babel mengatakan bahawa pada awalnya manusia hanya mempunyai satu bahasa selepas banjir besar yang berlaku. Disebabkan kesombongan dan kebongkakkan manusia yang membina Menara Babel dengan bertujuan menentang Tuhan. Akibat dari itu Tuhan telah menurunkan musibah kepada umat manusia dengan menjadikan manusia berbicara dalam pelbagai bahasa sehingga menyebabkan manusia tidak sefahaman dalam pembinaan Menara Babel.

Thenang My

By Thenangmy

Thenangmy adalah blog bagi jenama Thenang.co. Dimana kami disini mengupaskan cerita-cerita yang rare bagi pembaca semua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *