Lebih 16,500 mangso banjir di ne(6) buah negeri

Post 342: Lebih 16,500 mangso banjir di ne(6) buah negeri

Setakat ni ado ne (6) negeri doh keno banjir awal tahun 2021. Antara negeri hak terbaru adolah di negeri kito sediri, Kelate dan Perak. Selain dua negeri ni, negeri lain hak telibat adalah Johor, Pahang, Terengganu dan Selangor terlibat jugok denge banjir dimana setakat ni 16,546 ore doh keno pindoh.

Di Kelate, Gua Musang adalah tepat pertamo keno banjir di Kelate lepas huje lebat semale. Dua pusat pemindahan dibuko untuk 296 mangsa daripada 73 keluargo. Antara tempat pemindahan hak disedioke oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Indra Petra dan Balai Raya Kampung Batu Papan.

Loni, Sungai Galas di Limau Kasturi tunjuk bacoe bahayo doh tu. Jadi adik kakok pakak keno beringat lah. Tiga lagi sungai, Sungai Lebir di Tualang dan Sungai Kelantan di Kuala Krai serta Sungai Galas di Dabong start tunjuk bacaan waspada doh tuh.

Moga-moga negeri kita dilindungi masalah banjir besar, wabak, malapetaka dan sebagainya. Pakat-pakat doa la belako deh.

” Satu-satunya Berita dalam Bahasa Kelate di Internet ” – Teke sini la boh, bui like ko page anok negeri

Sumber: Berita Harian  – 4 Januari 2021

  1. Kupasan ini dibuat berdasarkan sumber media luar negara/ dalam negara yang diiktiraf. Pihak kami tidak bertanggungjawab atas pemahaman dan tafsiran individu lain yang membacanya. Sumber dan tarikh disediakan untuk memudahkan warganet merujuk sumber asal.
  2. Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih

Leave a Comment