Tentero Myanmar tehe Aung San Suu Kyi

Post 351: Tenter0 Myanmar tehe Aung San Suu Kyi

Pengerusi Liga Demokrasi Kebangsaan (NLD), Aung San Suu Kyi keno tehe denga tentero Myanmar pagi tadi. Jurucakap pihak Aung San Suu Kyi duk kato, mungkin tentero nak rapas kuasa sebab situasi loni. Penahane  Suu Kyi minggu lepas telah dibuat oleh pemimpin kanan tentero, Jeneral Min Aung Hlaing. Berkemungkine penangkapan Syy Kyi ni sekali dengan rampase kuasa bagi memansuhkan Perlembagaan negara Myanmar sebab nak betul krisis politik di negara tersebut.

Myanmar baru sedekad bebas dari pemerintahan tentero lepas 50 tahun keno peritoh caro tentero. Loni sek dio di bawah sistem demokrasi walaupun keno kawal ketat oleh jeneral tentero. Wakil rakyat dijangka bersidang di Parlimen Myanmar hari ini.

Suu Kyi dikatake telah menang pilihan raya lepas dengan sapu bersih pemilihan, tapi gak sek tentero kato Suu Kyi nipu dimano terdapat 10 juta kes penipuan pimilih di seluruh negara dan tentero nak siasat kes ni sebab sek dio tok puah hati.

” Satu-satunya Berita dalam Bahasa Kelate di Internet ” – Teke sini la boh, bui like ko page anok negeri

Sumber: Berita Harian dan AFP 1 Februari 2021, 8.14 am

  1. Kupasan ini dibuat berdasarkan sumber media luar negara/ dalam negara yang diiktiraf. Pihak kami tidak bertanggungjawab atas pemahaman dan tafsiran individu lain yang membacanya. Sumber dan tarikh disediakan untuk memudahkan warganet merujuk sumber asal.
  2. Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih

Leave a Comment